Easter is coming

English Live Cooking
23 marca, 2018
Angielski od kuchni cz.3
4 kwietnia, 2018
English Live Cooking
23 marca, 2018
Angielski od kuchni cz.3
4 kwietnia, 2018

Okna wypucowane? Dom udekorowany? Bo musze przyznać, że u mnie jeszcze wszystko „w procesie” jak to mawia Ludwik Boski J (ech uwielbiam ten serial). Powiem szczerze, że jakoś w tym roku nie czuję klimatu pisanek, króliczków czy mazurków wielkanocnych… chyba przez tą mało sprzyjającą aurę za oknem L Jeśli masz tak jak ja, to przynajmniej postaraj się zrobić coś pożytecznego (językowo-wielkanocnie oczywiście). A jeśli wręcz przeciwnie i szalejesz z dekorowaniem, sprzątaniem i przygotowywaniem menu świątecznego, to też spożytkuj tą energię na przećwiczenie słownictwa wielkanocnego podczas robienia „huraganu” na Twoich metrach kwadratowych. Po prostu ALWAYS LEARN BY DOING !!!

Ile wyrazów znasz z poniższej wielkanocnej listy ?

EASTER BASKET:

  1. Easter – Wielkanoc
  2. Easter Basket – koszyk
  3. Easter Egg – pisanka
  4. Easter Bunny – króliczek wielkanocny
  5. Easter Lamb – baranek wielkanocny
  6. Dyed eggs – malowane jajka
  7. Chick – pisklę, kurczaczek
  8. Horseradish – chrzn
  9. Salt – sól
  10. Pepper – pieprz
  11. Bread – chleb
  12. Sausage – kiełbasa

IMPORTANT DAYS:

  1. Lent – Wielki Post
  2. Ash Wednesday – Środa Popielcowa
  3. Palm Sunday – Niedziela Palmowa
  4. Holy Week – Wielki Tydzień
  5. Good Friday – Wielki Piątek
  6. Holy Saturday – Wielka Sobota
  7. Easter Sunday – Niedziela Wielkanocna
  8. Easter Monday – Poniedziałek Wielkanocny, śmigus-dyngus

SPRING FLOWERS:

  1. Spring – wiosna
  2. Daffodil – żonkil
  3. Tulip – tulipan
  4. Hyacinth – hiacynt
  5. Pussy willow – bazia

EASTER TRADITIONS:

  1. Egg hunt – poszukiwanie jajek wielkanocnych
  2. Exchanging eggs – dzielenie się jajuszkiem

EASTER CAKES:

  1. Easter shortcrust tart – mazurek wielkanocny
  2. Easter cake – babka wielkanocna
  3. Cheesecake – sernik
  4. Stuffed eggs – faszerowane jajka

EASTER DISHES:

  1. Rye flour soup / white borsch – żurek
  2. Sour wheat borsch / white borsch – barszcz biały
  3. Terrine / pâté – pasztet
  4. Tartare sauce / tartar – sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *